Czy znasz właściwości lecznicze miodu...
Komentarze: 0
Czy znasz właściwości lecznicze miodu pszczelego?
Na pewno nie wiesz o tym , że miód ma wiele właściwości leczniczych.. Zapoznaj się z artykułem a sam się przekonasz jak ważnym elementem diety jest miód!
Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry
proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w
miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach
występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości
żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne,
witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji,
które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią
enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w
większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw
drobnoustrojowych.
Miód działa
wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce,
wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne
działanie w schorzeniach układu oddechowego.
Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala
uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych
dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie.
Miód zwiększa
siłę skurczu i wydolność serca, obniża ciśnienie krwi, oraz działa przeciw
arytmicznie. Rozszerza również naczynia wieńcowe, oraz poprawia krążenie.
Miód jest z powodzeniem stosowany przy arytmii serca. W tym przypadku podaje
się ok 100-200g miodu dziennie – oczywiście w kilku mniejszych porcjach.
Systematyczne spożywanie miodu pozwala zmniejszyć miażdżycę,
oraz łagodzi dusznicę bolesną.
Miód posiada łagodne
działanie uspokajające, łagodzące napięcie nerwowe.
Warto stosować miód przy wyczerpaniu psychicznym, oraz zmęczeniu pracą
umysłową, oraz jako wspomagające leczenie schizofrenii, nerwic, oraz depresji.
Tradycyjnie
miód jest używany w leczeniu wszelkiego typu przeziębień. Są to m. in .kaszel,
chrypka, bóle gardła, stany zapalne gardła, zapalenie oskrzeli.
Miód posiada działanie wykrztuśne, zmniejsza ból gardła i głowy.
Miód
normalizuje pracę żołądka, jak również wątroby. Można go stosować
wspomagająco we wrzodach żołądka i dwunastnicy. Regularne przyjmowanie
miodu pozwala wyeliminować zgagę.
Podczas biegunek, lub zaparć warto stosować miód, który unormuje pracę jelit.
W dermatologii miód ma zastosowanie podczas leczenia ran po oparzeniach, czy zabiegach chirurgicznych. Stosuje się go także na owrzodzenia cukrzycowe, oraz odleżyny. Miód można z powodzeniem stosować na niektóre schorzenia alergiczne skóry. Najlepszą metodą na popękane usta jest posmarowanie ich miodem.
W sprzedaży są dostępne następujące miody:
Miód kremowy Lipa z Bławatkiem
Miód nie jest
zarejestrowany jako lek – formalnie jest traktowany jako substancja spożywcza,
ale faktycznie jest lekiem. W przypadku spożywania miodu jako substancji
leczniczej zaleca się taki miód który gwarantuje efekt leczniczy. Najlepiej zakupić
go bezpośrednio od znajomego pszczelarza.
Adresy indywidualnych pszczelarzy można uzyskać w każdym większym mieście, w
siedzibach związku pszczelarzy. Ja polecam miód z pasieki Dutkowiak dostępny w
Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa.
Dostępny również przez Internet http://www.waszsklep.com.pl
Dodaj komentarz